Zgodovina dobave plina na Cankarjevi ulici 12

 

 

Cankarjeva ulica 12, 2250 Ptuj, Slovenija, obsega 124 m2 veliko stanovanje, v kateri biva en posameznik. Stanovanje je masivne izdelave z dvojno ali trojno zasteklitvijo. Vodo in toploto v stanovanju proizvaja plinski grelnik.

 

Plinska napeljava je zasebna. Meritve se izvajajo zgolj preko kubične porabe plina, brez dodatnih popravkov, ki zadevajo kvaliteto samega plina.

 

Števec številka 539596 je podjetje Tames ponovno priklopilo, potem ko so izvajali popravke na plinovodu v Cankarjevi ulici 12.

 

Števec se nahaja v neogrevani garaži, <2m od črnih vrat, ki gledajo na jugovzhod in s tem na ulico. Po mojih predvidevanjih se temperature v garaži gibljejo med -10°C in 33°C.

 

Števec številka 539596 je neznanega tipa, če pri tem štejemo podtipe števcev: preponski, rotacijski, turbinski, luknjast, ultrasonični in koriolis. Števec številka 539596 je po vsej verjetnosti preponskega tipa.

 

Merilniki pretoka redno polnijo in praznijo razdelke s plinom in število le-teh določa štetje pri števcu.

 

Koeficient linearne ekspanzije materiala premikajočih delcev znotraj števca številka 539596 je neznan in informacije o teh delcih so prav tako neznane.

 

Baza(kalibracije) tlaka in dovodnega tlaka števca 539596 sta prav tako neznana.

 

Predvidena temperatura plina na števcu 539596 je neznana.

 

Četudi bi števec vseboval kakšne mehanizme za kompenzacijo pritiska in temperature (prim. termočlen), bi ti bili za števec te starosti mehanskega in ne elektronskega tipa. Če obstajajo, je njihov model in stanje neznano.

 

Če obstaja kakršenkoli faktor pomnožitve med dejanskim stanjem pritiska in pričakovanim stanjem pritiska plina, je ta neznan in ni prikazan na računu.

 

Ob ponovni priključitvi je Adriaplin zagotovil neprepustljivost plinske napeljave, čeprav je bilo testiranje izvedeno s strani Tamesa.

 

  

Plinske priključek ki vključuje kmetijske material (iz konjske žime?)

 

 

Števec med testiranjem ni bil priklopljen oziroma popolnoma priklopljen v sistem.

 

Po tem testiranju nisem prejel nobenega potrdila o pravilnem delovanju števca št. 539596 s strani izvajalcev testiranja oz. kogarkoli.

 

Zaradi neznanega razloga me je Adriaplin v oktobru 2006 označil za neuporabnika. Čeprav sem uporabljal plin od februarja 2006, ko sem podpisal pogodbo o dobavi, nemoteno, pred in po popravilih. Po besedah direktorja Adriaplina v telefonskem pogovoruj 26.julija 2011 so to napako ugotovili že februarja 2010.

Števec nikoli ni bil odčitan in ocenjen 4 leta in pol.

 

V tem času so mi povedali, da je plinska matica, ki je povezana na števec, ki meri mojo porabo plina, bila nameščena s strani Tames-a in je bila neprimerna, saj je bila namenjena le za uporabo na vodnih sistemih. Pravilna matica za plinske povezave je bila vedno črne barve, ta matica je bila sive barve.

 

Sam sem bil zaskrbljen glede tega in sem poskusil testirati neprepustnost matice uporabljajoč mehurčke. Zdelo se je v redu. Sem pa tudi prejel več nasprotujočih si nasvetov, noben od teh ni bil uraden, vsi pa so aplicirali na to, da je ta vrsta matica pač sprejemljiva. Na sploh pa ni bilo nobenega odgovora na to, ali je ta matica sploh varna in primerna. Svet v tem malem mestu v Sloveniji, ki se ukvarja s plinom, je popolnoma zaprt.  

 

Ni potrebno omeniti, da je težko najti resnično uradno mnenje tega problema glede matice, ki mi povzroča težave: eno je slovenski jezik, drugo je pa problem, kdo je kriv za kaj glede te matice med vladnimi organizacijami, Adriaplinom in po možnosti drugimi podjetji.  

 

 

Niti Tamesa ali Adriaplina ni zanimal pečat!

 

 

In tako je življenje teklo naprej. Končno se je Adriaplin prikazal - da bi zamenjal števec - bilo je 19. februarja 2010.

 

Potem ko je bil nameščen nov števec 11175657, sem vprašal pooblaščeno osebo, ki je namestila ta števec, o matici. Zmignil je z rameni in mi neuradno povedal, da bo vse v redu. Da bi to dokazal, je testiral to domnevno v redu matico z uporabo aerosol spreja.

Zelo je puščalo!

 

Delavec, ki je to naredil, je bil sam presenečen. Matico je popravil in odkril tri razpadajoče podložke.

 

                               Tri male podložke? Zakaj?

 

Ena podložka je prava številka za te plinske inštalacije. To vemo, ker je inženir namestil eno novo, vendar pa ni zamenjal matice.

 

S tem ko so namestili matico po testu neprepustnosti plinovoda, je bil ta test, ki ga je opravil Tames, brez smisla. Ker je bila matica nameščena po tem, ko je Adriaplin overil test, je bilo to potrdilo brez smisla in Adriaplin ni opravil svoje naloge, da bi zagotovil neprepuščanje plina.

 

Niti stari niti novi števec nista imela konzol. Ta števec podpirajo samo cevi.

 

Z začetkom marca 2010 sem prejel račun od Adriaplina v znesku 3645,28 evrov, ki je popolnoma temeljil na meritvah, ki so bile opravljene februarja 2010, ko je bil števec zamenjan. Tako se ta znesek nanaša popolnoma na stari števec, ki je pokazal 5766 m3 (kubičnih metrov).

 

Dobra novica je ta, da ni bilo eksplozije in nihče ni bil poškodovan.  Da se nesreča ni zgodila je botrovala samo sreča in pozicija števca (ki je postavljen v prezračenem prostoru).

 

Račun spodbijam na podlagi preveč nerednega odčitavanja števca.

 

Dvomim v natančnost števca 539596 glede na tip števca, lego števca, posledice izpostavljenosti komponent in plina vročim poletjem in mrzlim zimam, vključno z raztegovanjem in krčenjem, ki obrabijo mehanične dele, in neznane stopnje variacij v pritisku in kaloriferična vrednost plina dostavljenega v hišo in njihove odzive na mogočo obrabljeno merilno napravo/števec.

 

V podporo svojim nasprotovanjem bi navedel zakon o idealnem stanju plina (Emile Clapeyron), očitno neprimerno plinsko matico, veliko verjetnost predhodnega puščanja plina, dejstvo, da je števec bil zastarel - tudi Adriaplin pravi tako -, in pa slabo definirane odgovornosti že prej omenjenih izvajalcev in preizkuševalcev.

 

Obstajajo druga nestrinjanja z ostalim delom, ki ga je opravil Tames v tej hiši, tako da njihova vključenost v ta primer ni nobeno presenečenje.  To je isti Tames, ki mi je prodal poškodovano kad, jo namestil brez ustreznega ogrodja, nato pa mi jo poskušal dvakrat zaračunati.  Imajo tudi odvetnika.

 

Februarja 2011 sem odpotoval nazaj v Anglijo, ker mi je umiral oče. V začetku aprila je umrl in ker sem moral postoriti ogromno stvari in sem se ubadal z veliko britanske birokracije, zraven tega pa sem živel v teških razmerah, nisem mogel kontrolirati dogodke na Ptuju.

 

Nisem prejel novico o zaslišanjih do izvedbe obravnave, dokler tik preden sem se vrnil sredi julija 2011. Tik preden sem se vrnil sredi julija 2011 sem izvedel za obravnavo, ko so bili vsi roki za pritožbo že mimo. Končni dokument o obravnavi je bil poslan prejšnji partnerki v Lincoln v Angliji, medtem ko je preostali del dokumentov bil poslan na Cankarjevo 12 v Sloveniji. Nobenega od teh dokumetnov nisem prejel pred rokom za pritožbo!

 

Branje števca je dolžnost dobavitelja plina.

 

Zaradi napake Adriaplina in smrti mojega očeta mi grozi prodaja hiše na dražbi! Nimam ogrevanja torej posledično tople vode, kar pomeni da se ne moram niti pošteno okopati! Ne morem uporabljati slovenskega bančnega računa, dokler Adriaplin ne odstrani blokade mojega račun!

 

 

Ljudje, ki bi radi rešili Slovensko dediščino ima druge skrbi, kot da skrbijo, če njihovi inštalaterji plina ravnajo v skladu z pravili oziroma če pravila poznajo, tvegajo ekspolzijo plina in se pritožujejo, da je račun za plin prenizek. Ali kot še ena nepotrebna skrb, ta čudovita azbestna cev iz komunističnih časov ki prebiva v moji kleti.

 

Števci v posameznih hišah so povezani na en skupen števec in ti števci se morajo ujemati. Glede na to, da mojega števca nihče ni preveril 4 leta, pomeni, da Adriaplin nikakor ne more vedeti, če jim plin uhaja.

 

Kaj se zgodi, kadar plinski števci visijo na ceveh brez konzol:

http://menmedia.co.uk/manchestereveningnews/news/s/1388511_faulty_meter_may_have_sparked_irlam_gas_blast_horror

 

 

 

Pomembni dogodki v merjenju plina v zgodovini iz http://www.actaris.com/

1985: tehnološka revolucija: izdaja elektronskih števcev, ki so progresivno zamenjali analogne.

 

1992: Masiven razvoj elektronskih gospodinjskih števcev v Franciji in Veliki Britaniji.

 

 

 

 

 

Podatki glede števca STU6G4 na strani

 

http://www.stream-measurement.com/5473/products/2511/diaphragm-gas-meter.aspx

 

maksimalni pretok plina na uro : 6m3 (kubičnih metrov)

 

delovni pritisk : 50 Mbar (milibar)

 

število utripov - 10 utripov/1 liter (plina)

 

konektor števca 1inch (palec) BS746

 

 

Podatki glede števca BS746 konektorjev (matica), ki prikazuje primerno gumijasto tesnilo.

 

http://www.bes.co.uk/products/036.asp

 

 

 

 

 

 

 

Kontakt

English version coming soon!